Main menu
  • belegnik3-sm.jpg

Френската гимназия 30 години по-рано

Преди почти 30 години есента на 1987г. ни събра в двора на училището. Бяхме „зайците“ - плахи и боязливи, смешно наперени или тихо вглъбени в себе си, толкова различни, но заедно в неизвестността на предстоящото. После в класната стая „големите“ ни раздадоха моркови. Някои ги изядоха нахакано на мига, други притеснено ги стискахме в ръка като нещо важно за спомен. Като символ на нов етап в живота ти. После дойдоха първите запознанства, групирането на двойките по чинове, смени и размествания докато накрая всичко си дойде на мястото.

Прочети още: Френската гимназия 30 години по-рано

Кафе-книжарница МисълтЪ отваря врати

coffe bookstore 800


На
01.09.2015 в нашия град отваря врати новата Кафе-книжарница МисълтЪ. Дългоочакваното ни място за срещи с хубави книги и добри приятели на по чаша кафе, чай, бира...кой каквото си избира.

Прочети още: Кафе-книжарница МисълтЪ отваря врати

Да сбъднеш мечтата си

When They Shine Brightest cover BGПочитател на фентъзи литературата още от дете, Йордан Желязков е решил най-сетне да сбъдне мечтата си. Завършил е своя първи фентъзи роман, който вече е наполовина преведен на английски от професионален преводач и търси издателство, за да се появи и в хартиено издание.

Междувременно младият автор стартира кампания за групово финансиране в IndieGoGo, за да събере необходимите средства за завършване на превода и други дейности около онлайн издаването на книгата на английски език. Кампанията се развива успешно и вече е набрала 50% от сумата при все, че до края й остават още 4 седмици.

Романът със заглавие „В ярката им светлина” е с нисък фантазиен елемент и съвсем наскоро е обявен за един от десетте финалиста в конкурс за фентъзи роман на издателство MBG Books, в който крайният победител все още не е известен.

Прочети още: Да сбъднеш мечтата си

Среща с Нинко Кирилов и "Двойници и животни" в "Приятели"

ninkoЗа първи път влязох в книжарница „Приятели“ един слънчев есенен ден преди повече от три години. До входа имаше уютна дървена скамейка, посипана с паднали листа. Помня, че ми се прииска да седна и да почета от книгата, която все си нося за из път. След време скамейката и книжарничката изчезнаха, ние също сменихме офиса си. Но преди година приятно се изненадах да я открия малко по-надолу на същата улица в нашия голям малък град на поетите.

Тази есен за кратък отрязък от време в него се случиха две радващи читателя инициативи: „Пътуващите книги на „Какво четеш“ – Стара Загора“ и създаване на литературен клуб „Приятели“. Едно твърде оптимистично начало за четящите хора на Стара Загора.

Прочети още: Среща с Нинко Кирилов и "Двойници и животни" в "Приятели"

31-во издание на конкурса "Веселин Ханчев"

Една различна вечер - тиха, развълнувана и ухаеща на поезия заради 31-то издание на конкурса “Веселин Ханчев“. Нашият конкурс.

Преживяваме го лично, както лично са излели себе си в стихове участниците. Вълнуваме се с тях, доверяваме се на смущението и младостта им, понякога се удивляваме на мъдростта им. Четем ги скришом в скута си, докато слушаме. А после вдигаме очи към лика на Ханчев от окачения портрет и търсим скрито одобрение в очите му.

Вечерта на Античната улица в музея измина неусетно със сладкодумната Мария Донева и гостите от журито: Иван Ланджев, Силвия Чолева и Георги Господинов. Представяне на първата стихосбирка на миналогодишния победител Стойчо Младенов. За нея тепърва ще пиша, защото е важна. Кратък, но колоритен пърформанс на артистите от Куклен театър - Стара Загора, част от спектакъла „Фолклорна магия“, китарни "въздишки". Накрая стихове на отличените участници в тазгодишното издание. Времето тече като през пясъчен часовник в такава компания. Една различна вечер. Оживена с духа на младите поети от последните 30 години.

А после кратки срещи, автографи и сбогувания. И силуетите потъват в ноемврийската мъгла. Стискам здраво двете нови стихосбирки, да ме топлят по пътя към дома.

Победителите? За тях ще прочетете в страницата на конкурса. Скоро.

снимки: Библиотека Родина Стара Загора

"Пътуващите книги" на Стара Загора

patuvashti-knigiОт началото на септември „Пътуващите книги на "Какво четеш" са вече и в нашия голям малък град Стара Загора.

Тъкмо заради това метафорично определение се почувствах горда и пълна с надежди от създаването на една малка общност (вярвам, че ще стане много по-голяма) около една малка координатна точка на картата на града ни (ул. Св. Княз Борис 98А) върху една скромна дървена етажерка с дузина книги (знам, че ще се умножат многократно). Благодаря на Олга Клисурова за реализацията на тази прекрасна идея, на Борислав Атанасов за подслона и етажерката, предоставени за идеята в светилището на единствената Антикварна книжарница в Стара Загора, и на всички останали, които по какъвто и да е начин са съдействали всичко това да се случи. Слава богу, понякога за големите идеи не са нужни големи решения. 

Прочети още: "Пътуващите книги" на Стара Загора

Мястото

Място, забравено от хората, но не и от бога. Където нощем заспиваш с песента на щурците и се будиш от светлика в прозореца със звуците на фазаните. В стара каменна къща с двамина вечни стражи широкоплещи орехa.

Там, където плажът е на хората – див, необятен, съхранен. А природата се е опитала да скрие в полите си всички несъвършенства, причинени от Човека.

Място, където продавачът в бакалията галантно ще пофлиртува с теб за възрастта ти докато си купуваш акцизни стоки.

И те усмихва за дълго. Мястото. 
Но няма да спомена името му, за да продължи да бъде забравено от хората.

На театър "Швейк"

INDEX13897816381SVEJK PLAKATПо романа „Приключенията на добрия войник Швейк през световната война“ от Ярослав Хашек
Участват: Герасим Георгиев, Валентин Танев
Театър 'Българска армия'

Велика книга, претворена на живо от много добри актьори. Забавно, с прекрасни импровизации. Удивителна игра на Вальо Танев с над десетина превъплъщения в различни персонажи от книгата. Дотук обаче свършва хубавото. 

В 19.10ч. на входа на операта намерих залепена бележка за отменено балетно представление. След спринтова обиколка между Опера и Драматичен театър, които пустееха странно, позвъних на служителката от Билетен център. Оказа се, че постановката се играе в Синдикален дом. Мястото не е упоменато в афишите, нито на билетите. За щастие се добрахме навреме. Добре, че в наше село всичко е в центъра, има-няма 10 минути равен ход.

Дори не съм си и помисляла, че такъв театър може да се играе там. Студена, овехтяла зала, с твърди столове и очукана сцена. Хвала на актьорите, че играха със сърцето си. По време на представлението на 2-3 пъти звъняха телефони. Някой на първия ред има неблагоразумието да се прозее шумно. Не го погледнах, не исках да си развалям и малкото ми останало удоволствие. Но Геро го подхвана... и не го остави на мира до края. 

Показахме си срамотиите! - казваше навремето баба ми, лека й пръст.

 

Книги, приятни за четене

Книги, за които не съм писала специално, но се надявам да оцените подобаващо.

Костас Монтис 'Господарят Батистас и останалото' - единственият публикуван роман на кипърския поет Костас Монтис, автор и на няколко сборника с разкази. Непринуден разказ на сладкодумник, вплел лична история, гръцки легенди и исторически факти с романтична поетика. Четейки, си спомних детството, незабравимия образ на баба на село и куп деца, жадни за вълшебните й истории. В тях откриваме сюжети и герои, обединяващи няколко национални истории в една обща - тази на Балканите.

Туве Янсон 'Куклената къща' - разкази за съзерцанието на залеза. И въпреки че сюжетното многообразие определено им е присъщо, някои от тях ми се сториха леко претенциозни. Дотолкова, че нарушават непринудеността на съзерцанието. Определено бих откроила "Художникът на комикси" и "Изкуство сред природата". 

Ромен Гари ‘Зарядът на душата’ – книга, издадена през 1977, която 40 години по-късно лично аз не успях да оценя. Приятно четиво като стил на писане, но сюжетът не ме хвана. Фантастиката почти се е превърнала в реалност. Религията ми е далечна, а идеята за експлоатация на душите – недостатъчно смущаваща. Туй то, погубени от реалността сме.

Силвия Чолева ‘Гошко’ – много спокойни, тематично разнообразни, почерпени от живота разкази, в прекия и преносен смисъл. В тях открих образа на жената след 35, която толкова търсих в разказите на Калин Терзийски. Ако сте любопитни за повече, прочетете ревюто на Книжен Жор

/периодично ще допълвам списъка/ 

Visitors 418378