Main menu
  • belegnik3-sm.jpg

Една различна вечер - тиха, развълнувана и ухаеща на поезия заради 31-то издание на конкурса “Веселин Ханчев“. Нашият конкурс.

Преживяваме го лично, както лично са излели себе си в стихове участниците. Вълнуваме се с тях, доверяваме се на смущението и младостта им, понякога се удивляваме на мъдростта им. Четем ги скришом в скута си, докато слушаме. А после вдигаме очи към лика на Ханчев от окачения портрет и търсим скрито одобрение в очите му.

Вечерта на Античната улица в музея измина неусетно със сладкодумната Мария Донева и гостите от журито: Иван Ланджев, Силвия Чолева и Георги Господинов. Представяне на първата стихосбирка на миналогодишния победител Стойчо Младенов. За нея тепърва ще пиша, защото е важна. Кратък, но колоритен пърформанс на артистите от Куклен театър - Стара Загора, част от спектакъла „Фолклорна магия“, китарни "въздишки". Накрая стихове на отличените участници в тазгодишното издание. Времето тече като през пясъчен часовник в такава компания. Една различна вечер. Оживена с духа на младите поети от последните 30 години.

А после кратки срещи, автографи и сбогувания. И силуетите потъват в ноемврийската мъгла. Стискам здраво двете нови стихосбирки, да ме топлят по пътя към дома.

Победителите? За тях ще прочетете в страницата на конкурса. Скоро.

снимки: Библиотека Родина Стара Загора

Visitors 325038