Main menu
  • belegnik3-sm.jpg

ninkoЗа първи път влязох в книжарница „Приятели“ един слънчев есенен ден преди повече от три години. До входа имаше уютна дървена скамейка, посипана с паднали листа. Помня, че ми се прииска да седна и да почета от книгата, която все си нося за из път. След време скамейката и книжарничката изчезнаха, ние също сменихме офиса си. Но преди година приятно се изненадах да я открия малко по-надолу на същата улица в нашия голям малък град на поетите.

Тази есен за кратък отрязък от време в него се случиха две радващи читателя инициативи: „Пътуващите книги на „Какво четеш“ – Стара Загора“ и създаване на литературен клуб „Приятели“. Едно твърде оптимистично начало за четящите хора на Стара Загора.

По традиция нашите приятели от „Приятели“ обичат да ни изненадват. И сякаш за да потвърдят, че „най-хубавите неща се случват през есента“, преди две седмици ни подариха незабравима среща с непринудения повелител на тъгата Георги Господинов.

А следващата седмица пък почитателите на дебютни книги и личните му почитатели ще имат възможността да срещнат младия, но обещаващ Нинко Кирилов и сборника му с разкази „Двойници и животни“. Нинко Кирилов е автор на блог и създател на литературния многоъгълник писателибезкниги.

Малко за книгата му в Goodreads: "Двойници и животни" е дебютна за автора си и съдържа 43 от написаните през последните няколко години разкази. Това е съвременна градска проза с привкус на магически реализъм и събира героите си с техните вътрешни гласове, двойници и животни.“

Няколко искрени думи от Изумен: „Нинко е роден през 1983 г. във Видин, създател е на литературния многоъгълник "писателибезкниги" и общо взето е голям пич, защото беше така добър да ми обясни това-онова покрай разказите и да сподели мнението си по различни въпроси. "Концептуален албум с шизофренични парчета", както го нарича самия автор. Магически реализъм в големия град, повлиян сериозно от Маркес, Селинджър, Бредбъри, Керет, Борхес, Албахари, Боланьо, Луис Карол и Кортасар. Ако харесвате тези автори - това са вашите 43 парчета.“

В Празен кадър може да намерите много приятна рецензия, в която стегнато и кратко са изведени настроението, мотивите, героите, градът и играта с читателя.

И ако книгата ви се стори любопитна, бихте могли да срещнете очи в очи писателя й Нинко Кирилов с въпроса: „А вие повече двойник ли сте, или повече животно?” в идващия вторник 25 ноември от 18:30 в книжарница „Приятели“.

На същия въпрос читателят Lammoth (и блогър) е отговорил следното: „Гмуркам се пак в книгата. Има огледало. Решавам да погледна да видя дали съм още животно. Виждам образ на кон до мен в огледалото. Ръката ми преминава през самото огледало и разрошвам гривата на коня. Яхвам го и препускам отново през страниците. (...)
Едва в ранното утро успявам да се измъкна от другия край на корицата. Изпотен, но възхитен. Наистина браво.“

Как ми се искаше и аз да имам отговор. Да съм прочела книгата преди това, да съм посрещнала въпросите, които неизбежно ражда прочита на всяка книга. Но тъй като си я спечелих на търга за Митко, ще трябва да дочакам срещата с автора да я получа лично с автограф. Та аз ще пиша после, без съмнение. А сега ще споделя с вас един цитат от същата за настроение:

“Всеки нощен жираф е версия на стопанина си. Когато създадеш несъществуващ животински вид в свой текст, поемаш цялата отговорност за неговите радости и тъги. Когато Жожо е самотен, когато му липсва интимност, това е само отражение на климата в мен – облаците, есен в пролетта, тъмна вечер в ранните часове. И тогава някак неусетно започвам да създавам светове и герои, да пиша, за да не съм сам.

Защото винаги, когато пиша, всъщност искам да пиша на теб.”
Нинко Кирилов

И ще ви чакам там на срещата при нашите „Приятели“.
Начало: 25 ноември, вторник, 18:30 часа

ninko2

Visitors 325035