Main menu
  • belegnik3-sm.jpg

Книги, за които не съм писала специално, но се надявам да оцените подобаващо.

Костас Монтис 'Господарят Батистас и останалото' - единственият публикуван роман на кипърския поет Костас Монтис, автор и на няколко сборника с разкази. Непринуден разказ на сладкодумник, вплел лична история, гръцки легенди и исторически факти с романтична поетика. Четейки, си спомних детството, незабравимия образ на баба на село и куп деца, жадни за вълшебните й истории. В тях откриваме сюжети и герои, обединяващи няколко национални истории в една обща - тази на Балканите.

Туве Янсон 'Куклената къща' - разкази за съзерцанието на залеза. И въпреки че сюжетното многообразие определено им е присъщо, някои от тях ми се сториха леко претенциозни. Дотолкова, че нарушават непринудеността на съзерцанието. Определено бих откроила "Художникът на комикси" и "Изкуство сред природата". 

Ромен Гари ‘Зарядът на душата’ – книга, издадена през 1977, която 40 години по-късно лично аз не успях да оценя. Приятно четиво като стил на писане, но сюжетът не ме хвана. Фантастиката почти се е превърнала в реалност. Религията ми е далечна, а идеята за експлоатация на душите – недостатъчно смущаваща. Туй то, погубени от реалността сме.

Силвия Чолева ‘Гошко’ – много спокойни, тематично разнообразни, почерпени от живота разкази, в прекия и преносен смисъл. В тях открих образа на жената след 35, която толкова търсих в разказите на Калин Терзийски. Ако сте любопитни за повече, прочетете ревюто на Книжен Жор

/периодично ще допълвам списъка/ 

Visitors 325038