Main menu
  • kniga.png

po-golyamo-priklyuchenieСъвсем логична беше появата на втора книжка за приключенията на Таласъмчо. Идеята за приказките-игра на Никола Райков е толкова оригинална за съвременния български, а и европейски пазар на книгата, че наградите тепърва предстоят. И искрено се радвам за присъдените му съвсем наскоро национално отличие „Най-добър детски фантаст за 2013-2014“ и европейска номинация за "Best creator of children's sci-fi or fantasy books" точно у нас, в България.

Втората книжка за Таласъмчо е не само с удвоен брой страници и приключения, но и разказва за вече порасналото (с цяла седмица) таласъмче, което е много по-смело и готово да пътешества из целия свят. И ако имате тайния код за достъп до сайта може да проследите колко богато на разклонения е било дървото на приключенския маршрут в тази втора книжка. 

В нея Таласъмчо пътува по въздух, море и в сънищата си. Как сега да избереш накъде да поемеш? Изборът бе труден дори и за страстен читател като мен. Но ако сте по-мързеливички и не ви се чете много-много, ще ви подскажа един кратък път към най-дългата приказка – Таласъмчо пътешества в сънищата си. Страната на Сънищата е безкрайна и в нея живеят толкова много създания, че всичките книги на света не биха стигнали да ги опишат. Една вълшебна приказка, която така ще ви омагьоса, че няма и да разберете как сте се се върнали в началото на книжката и сте избрали глава към следващото пътешествие, към друг възможен край.

nikola-raykovТази книга е оригинална не само с безбройните забавни приключения, запомнящите се,чудати герои и с прекрасните илюстрации на художниците (имената им може да видите на последната страница), но и заради простичките и лесно достъпни интерпретации на важните теми в живота на всяко дете и неговите родители – приятелството, любовта, взаимопомощта, емпатията и мястото, където се чувстваме най-щастливи в големия свят около нас. Истини, които ние, родителите, често не можем да изразим с прости думи, а понякога дори не се досещаме, че са нужни на децата ни. Какво по-хубаво от туй да събереш в едно и четенето, и игрите, и с тях да изградиш магическата връзка между света на възрастните и на децата. Тази книга е едно вълшебство, което прилича на коледно, но всъщност си е НЕКОЛЕДНО, защото е нужно да се случва всеки ден в общуването с децата ни. Защото крехкият им свят се нуждае от талисманските си същества, за да стане по-подреден, уютен и безопасен за тях.

Искаше ми се да напиша това ревю повече за нас, родителите, защото Никола Райков е създал една необикновена книга, с много истини по детски, с оригинални закачки към света на възрастните, която децата лесно възприемат с интуицията и сетивата си и нямат нужда от красиви думи, за да ги накараме да я четат. Доказателство за всички ни е нечуваният интерес към двете книги, а лично за мен, желанието, с което чете и писа за първата от тях десетгодишния ми син (виж в детския блог на Книжка с мишка).

P1040405И така, мили деца и вие, уважаеми родители, отворете книгата, четете и се забавлявайте заедно, защото между вашите два свята има невидима, но важна връзка, която трябва да съхраним завинаги, за да бъде светът навън такъв, какъвто е видян в тази детска книжка – пълен само с добри герои и с вълшебства, които трябва сам да си направиш. И не забравяйте, че тази книга ви учи на нещо много важно – как да избирате какъв да бъде вашият свят.


„И чакаше...

            Но приказката

                       не свършваше...“


Още за книжката четете в сайта: prikazka-igra.com

 

Visitors 424416