Main menu
  • kniga.png

bukvar sonya racheva smПрочетох тази книга първо с очите на родител. Бих посъветвала повече родители на първокласници да я прочетат, защото ще им вдъхне кураж за първите им стъпки (вече като родители) в училището на децата си. Защото това не е училището от нашето детство. Поколенията се променят, а заедно с тях се променя и то. И макар да ни се иска българското училище да се бе променило много повече, разликите (добри или лоши) са налице и е добре да бъдем подготвени за тях. В тази книга ще намерите споделени истории и безброй приятелски съвети как да окажете точната подкрепа на децата си по трудния път на знанията. Кога да им подадете ръка, кога само да им покажете вярната посока и да ги оставите да се справят сами. Знам, че повечето родители се тревожат. Тази книга ще върне доверието им в личността на учителя и в ролята на училището. Такива, каквито ги помним от нашето детство, в нашето училище.

От личния си опит на родител знам, че понякога ще е трудно, ще бъдете разочаровани, ще мърморите, дори ще се гневите с основание. Ще искате да промените стаята, училището, системата. Опитвайте се, промяната става с действие и с общи усилия, а не с мърморене. Но приемете един приятелски съвет и от мен. Когато сте гневни, най-напред овладейте гнева си, после преценете трезво ситуацията и чак тогава действайте. Така ще постигнете повече. Постигнатото няма да бъде просто задоволяване на ваш каприз или претенция, а ще бъде полезно за повече хора. И най-важното - ще дадете добър пример на децата си.

Бих препоръчала тази книга на всички млади учители, които са открили своето призвание в една чудна професия – чудна, защото прави чудеса със света на децата ни. В нея един учител по призвание и по сърце ви е подал ръка и е отворил за вас съкровищницата на своя опит. Защото всеки добър учител трябва един ден да се обърне назад и да предаде наученото на тези, които вървят по стъпките му. В противен случай светът ни ще си остане същият. Имате чудесната възможност да се възползвате от възрастта и свежия си поглед към света около вас, за да го промените сега, когато сте млади, изпълнени със сили и най-решителни.

Не е ли прекрасна цел да работиш за това да оставиш хората след себе си по-щастливи, отколкото сме били ние!“ Шарл дьо Монтескьо

Прекрасна е и толкова много учители вече са я постигнали. Соня Рачева е сред тях. И знам, че всички ние, които я познаваме, й благодарим за това! Тази книга е написана и за нас.

Поздравления за художника на прекрасната корица Ирина Македонска и една забележка към издателство "Просвета" - тази книга заслужава да бъде отпечатана на по-качествена хартия.


Позволих си да поместя по-долу един от препоръчителните списъци в книгата:

Препоръчителни идеи за наблюдение на:
sonya klas

1. Изгревите
2. Залезите
3. Дърветата – през всички сезони
4. Небето и звездите в лятна нощ
5. Небето и облаците през деня
6. „Игра на облаци“ – формата на облаците се оприличава на предмети, животни
7. „Слушай“ тишината на гората
8. Цветовете в природата и край нас
9. Формата на предметите
10. Полета на птиците
11. Движението на всичко край теб

Моите изводи: Децата, които са следвали тези препоръки, са имали щастливо детство. И има надежда един ден да бъдат по-щастливи, отколкото сме ние.

Visitors 424433