Main menu
  • kniga.png

Ljudmil Todorov SummerБързо и жадно прочетох този роман на Людмил Тодоров заради сюжета, изпъстрен с много и различни герои, в които исках да разпозная поколението на моите родители. След сборника на Алис Мънро изборът й се оказа подходящ, защото разказва живота от 60-те до 90-те на миналия век у нас. В нея не търсех истината – кому е нужна тя? Още по-малко историческата.

„Истината разглобява романтичните сюжети, без които човешкият живот трудно може да бъде събран.“

Исках да обхвана с поглед разглобените парчета и да създам моя истина. Упорито бягах от сенките на действителни лица. Страхувах се да не увредят човешкото в художествените образи. Въпреки това при някои се случи. Това ли е търсил писателят?

„Отчуждението между бащи и синове започва с ей такива дребни неща“.

Отчуждението от образите започва с ей такива малки страхове. Приличат на епизоди от детската градина, но понеже не са, придобиват идиотски измерения.

Образите на Георги и Калина, Калина и Петър, Елеонора и Георги, двете тихи, прекрасни М - Моника и Мая, Павел Горанов и Славчо (в образа на народа като свещена крава) ми показаха живота като филм, който ни прожектират безкрайно. Щом свърши, го завъртат отново, за да заситят огромния ни глад за живот. Някои се натискат да живеят, други безтегловно се реят в пространството. Това второто е глад за свобода – като при Георги. Но то е и начин на живот при индиферентния човек, който възприема света сякаш гледа телевизия. От време на време се просълзява от умиление като в сериал. Винаги докато слуша „Аз съм българче“.

Образите на Людмил Тодоров ни уверяват, че не се раждаме, за да сме щастливи, нито за да си върнем изгубената невинност. Достатъчно е само веднъж да чуем концерта на живота, да извлечем красивите мелодии от атоналността, а после да напуснем залата спокойни, че вече сме слушали следващия концерт.

„Миговете на пълно щастие са статични и тихи. Те остават по-дълго в паметта от миговете на възторг. Щастието е замръзнало.“ Като котешки сенки върху огрения от слънце под до прозореца.


Издателство Жанет 45, 2014Книгата в Goodreads
Още за книгата: Културни новини

 

 

Visitors 424419