Main menu
  • kniga.png

Първо четиво за финанси

cover kade rastat pariteПреди няколко седмици в една книжарница синът ми озадачено възкликна: „Виж това! Вече са написали и книга за парите.“ (Става въпрос за илюстрованата енциклопедия „Моите пари“ на Джери Бейли и Фелиция Лоу). Само след дни в ръцете ни попадна още едно подобно четиво, което се оказа доста по-различно от онази (про)странна финансова енциклопедия. Първата очевидна разлика е във форма̀та – книжката на Деница Прошкова е с размерите на тетрадка, с приятни илюстрации (особено на животните), нарисувани от самата авторка, които малчуганите може да оцветяват и които напомнят на старите книжки с горски приказки. Деница Прошкова е чешки журналист, писател и илюстратор на детски книжки. Естествено, книгата е насочена не само към детската аудитория, а и към тази на родителите. Все пак, нали всички заедно разпределят „купчинките“. Веднага си помислих, че книгите за деца с такава тематика сигурно са абсолютен антипод на Приключенията на малкото таласъмче от Никола Райчев. Винаги съм вярвала, че детските книги трябва да развиват преди всичко въображението на малките читатели. Колкото повече време оставим на децата за това, толкова по-добре. А след това да се надяваме, че ще се справят лесно и с прагматични въпроси на битието. Тази книжка обаче е доказателство, че всяка тема може да бъде представена с въображение. Изданието е пилотен проект на NN България, посветен на финансовата грамотност на децата в предучилищна възраст и в началните класове, и се разпространява безплатно.

Споделям мнение за книжката от позицията на родител, затова настоящото ревю е насочено повече към аудиторията на родителите и по-малко към тази на децата.

Книгата започва с няколко обръщения към читателя (от името на NN България и от автора Деница Прошкова), следва увод, същинска част, след което завършва с послеслов, благодарности от автора и малък терминологичен речник. Лично на мен предговорът на Деница Прошкова ми бе напълно достатъчен, но проявявам разбиране, че едно уважаващо себе си четиво за финанси е редно да предостави думата и на своя спомоществовател. За радост повечето малчугани нямат навика да четат предговори, затова рискът да изгубим вниманието им още в началото е минимален. Синът ми, например, веднага би изразил недоволство от прословутото умение на възрастните да развалят удоволствието с многословието си.

Герои в книгата са членовете на едно чешко семейство – Адам и Аделка, мама Вероника, татко Мартин, баба Миладка грубиянката (оригинално различен образ от познатата ни „баба добра“), дядо Яро и една необикновена леля Минимаечка. Поради това имената им звучат интересно, закачливо и затрогващо. По-късно в сюжета се намесват и героите животни - семейство Катеричкови, Меченцеви и Мъхнаткови, Мишанкови и Плъханкови. Защото винаги е по-забавно и лесно да възприемеш сериозните неща, когато се случват с любимите ти животни. Поставяйки героите в реални житейски ситуации, авторката разглежда важни теми, свързани с финансите в семейството – откъде и защо идват парите, кои са видимите и невидими разходи, как се разпределят „купчинките на татко“, както и едно фундаментално финансово понятие „джобни пари“, което често и категорично се намесва в отношенията между деца и родители. И още: въпросите за скъперничеството и щедростта; съпричастността и правилният начин да я изразиш така, че да бъде от полза за получателя; кога подаряваме, даваме или заемаме нещо на някого. Особено приятна ми бе срещата с Катеричкови, в която е обяснено различието между катериците работливци, мързеланковци и умници и пропорционалното му изражение в големината на събраните купчинки храна за зимата. Толкова ми се иска децата да вярват в това.

И така в същия дух до края, онагледявайки чрез забавни случки и илюстрации, книжката въвежда не само основни финансови понятия, но и предлага интересни отговори на въпросите за пари, които децата често задават, поставяйки ни в неловки ситуации. Неслучайно тя е номинирана в конкурса “Бисерче вълшебно” 2015г. Екземпляри от нея са изпратени до най-големите библиотеки в страната, а съвместно с фондация „Заедно в час“ книжката ще бъде представена през следващата учебна година и в 30 училища в страната. В сравнение с неадекватните текстове в голяма част от учебниците, книгата би била практично помагало за малките любознателници.

 

Visitors 424420