Main menu
  • kniga.png

svoboda-franzen-colibriИнтересна книга. Грабва те и е трудно да я оставиш. Сюжетните линии се сменят и преплитат. Героите са интересни, земни, грешни. Хора от различни поколения. С различно възприятие за света. Някъде по средата на книгата огорчението стига своята кулминация – до степен, че не можеш повече да понесеш и ти се иска да я зарежеш. Успяваш да спреш за малко.

Бих я нарекла американска книга. С американско писане – сложни и дълги описателни изречения. И заслужена награда за превод.

Объркани герои, многопластови образи, пресичане на различни явления и събития от американската действителност – недоразвити, но достатъчно остро загатнати. Традиционните американски житейски стожери – семейство, секс, политика, пари. Близки и все пак далечни на класическа Европа.

Любопитна за мен бе темата за пренаселеността на континента и логично идещата идея за ограничаване на раждаемостта. Кампанията „Свободно място” едновременно провокира и смущава. Смущава заради несъзнателната ми асоциация с т.нар. нелечими болести, „изпуснати вируси”, съзнателното игнориране на проблема с недостига на храна, в които подозираш цинични политически решения. Има някакво основание за сравнение със стила на Толстой. Четох "Война и мир" в ранните си младежки години. Но действителностите са трудно съпоставими.

Кратка и изчерпателна анотация на гърба на книгата. Прочетете я, книгата. Особено ако сте почитатели на американската литература.


Издателство Колибри, 2013
Превод: Владимир Молев

Книгата в Goodreads
Книгата в други блогове: Книголандия, Изумен

 

Visitors 424414