Main menu
  • kniga.png

ezi-tura-deyan-enev“Този човек е Деян Енев. Той изля куршум по мярката на пушката. Той изкова сабя по мярката на ножницата. Намери слова по мярката на нашата човешка душа.“ 
Акад. Антон Дончев

Не успях да намеря по-точни думи за късите разкази на Деян Енев. Кратки и силни, с прости слова, нанизани като зърна на броеница. Всяко тежи на мястото си. Подпира съседните. Позволява им да се местят единствено в границите на интерпретацията. Тази на читателя - модел.

Тук всеки разказ е цикъл удоволствие. Да го прочетеш, а после да притвориш страниците и да му се оставиш. Тихото удоволствие, че животът го има. Има ги и хората, за които разказва. Има го и смисълът да живееш. Има надежда. Заради красотата на простите неща. На простите думи, които стигат надълбоко в душата и натежават с нежни следи.

За какво разказват? За всичко. За Джанго, хамалинът по неволя. За пленения орел, верният страж Хектор, питона Лавър. Антон в инвалидната количка, чийто свят е затворен в рамката на прозорец. Сиракът Марин, съборил къщурката си заради гърне жълтици, с които да заслужи изгората си. За лудите, лудите, те да са живи, защото в тях е приютена непринудеността. За лудите влюбени и тяхната кротка, вярна и плаха любов. Малки житейски истории, в които се крият големите истини за живота и хората. Кратки разкази, наситени със смисъл, топлота, любов към човеците.

Късите разкази на Деян Енев. Ези-тура, каквото ти се падне от живота.


Издателство Сиела, 2014

Книгата в Goodreads

 

Visitors 424429