Main menu
  • dete-s-kniga-slider-400.jpg

deca1

Това пространство е за децата и книгите и за техните естествени отношения. В него думата имат малките читатели. 

Скъпи малки читатели,
Създадох този блог със специално внимание за вас. За избора на името му ме вдъхнови едно стихотворение на Дядо Пънч. Знаете ли го?

Навярно вече сте попаднали във вълшебния свят на книгите. Ако ли не сте, никога не е късно да го посетите. Повярвайте ми, ще ви хареса.

А тук може да разкажете за приключения си в света на книгите, да споделите коя е любимата ви книга и с какво ви е харесала тя. С помощ от родителите си може да ми изпратите за публикуване вашите истории за прочетени книги, приказки и стихотворения. 

Очаквам ги с нетърпение и любопитство :)
Мира

Рая прочете

01.02.2016
"Ленивата невеста"

Днес прочетох "Ленивата невеста". В приказката се разказва за Богданка, която не е научена да работи, а само да мързелува. 
Поуката от приказката е: "Който не работи, не трябва да яде."


04.02.2016
Днес прочетох приказката "Най-хубавите деца"

В приказката се разказва как всяка майка гледа с любов своите деца и че от нейното дете по-хубаво няма. Поуката в приказката е, че Гаргата не изоставя гарджетата си нищо, че са черни.

Прочети още: Рая прочете

Читалня за деца в 'Пътуващите книги на Стара Загора'

kniga s hvarchilo smМалки читатели и любители на книжни пътешествия,

Заедно с Пътуващите книги на Стара Загора ви каним в нашата Читалня за деца, в която всяка последна събота на месеца ще четем и обсъждаме любимите си книги, ще рисуваме илюстрации и ще книгопътешестваме с много настроение. Всяка наша среща ще бъде посветена на определена книга, която ще избираме заедно. Ще разполагате с цял месец, за да я прочетете и да опишете впечатленията си от нея, да нарисувате илюстрации с любими герои и случки или просто да споделите с всички какво ви е харесало или не на следващата сбирка на клуба ни. Може пък някои от вас да се вдъхновят дотолкова, че да й посветят стихотворение. 

Най-интересните мнения, рисунки и творения ще бъдат публикувани в блога Книжка с мишка и в сайта на Пътуващите книги на Стара Загора. Жури ще избира сред най-активните ни участници Читател на месеца, който ще получи като подарък някоя от хубавите новоиздадени детски книги.

Прочети още: Читалня за деца в 'Пътуващите книги на Стара Загора'

Дино Будзати 'Чутовното нашествие на мечките в Сицилия'

Малки читатели,
mechki sicilia smИздателство Точица е подготвило за вас поредната си прекрасна книга със заглавие “Чутовното нашествие на мечките в Сицилия“. Автор е Дино Будзати, италиански писател на книги за малки и големи (1906-1972).

Тази е пълна с невероятните приключения на смелите мечки, слезли от планините в Сицилия да търсят изгубения син на своя крал мечокът Леонтий и да намерят храна след суровата зима. В стихове и проза тя разказва за тежките им сражения и славни победи, за чудните изобретения на Медун Франджипане, за хвъркати прасета и други вълшебства, излезли изпод магическата пръчка на Професор Де Амброзис.

„Подробностите страшни от тия схватки диви
за вас сме нарисували със шарени моливи.

Прочети още: Дино Будзати 'Чутовното нашествие на мечките в Сицилия'

Зорница Христова ‘Когато искам да мълча‘, художник Кирил Златков

kogato iskam da malchaКогато искам да мълча, ще взема тази книжка в ръце. Ще я отворя, ще си говорим двамата. Тихичко, мълчейки. Понякога хората не си говорят. Крещят и затова не могат да се чуят. Аз искам да говоря без думи. Думите ми помагат, за да подредя своя свят, всички любими неща в него и онези – не толкова любимите. Думите са за писане. Хубаво е, когато стават и за говорене. Но ме е страх, че ще скрия в тях нещо важно, което няма да бъде чуто. Затова понякога искам да мълча...

Деца, такава книжка излиза веднъж на сто години. Като в приказките.
Не я пропускайте. Намерете я, дайте я на приятел. В нея няма много за четене. Има толкова много за съзерцание и преживяване. Всеки щрих на художника рисува вълшебство, всяка дума на автора носи тайно послание. Потърсете ги!

Прочети още: Зорница Христова ‘Когато искам да мълча‘, художник Кирил Златков

Никола Райков “Голямото приключение на малкото таласъмче“

malkoto-talasamche-nikolaТова е различна книжка, която се чете по различен начин. Нe отзад напред или обърната наобратно. Различното е, че играеш докато четеш. Когато прочетеш всяка глава, можеш да избереш накъде да продължиш и как да свърши историята. Книгата започва с карта на местата, където се случват приключенията: Голямата планина, Дълбоката река, Тъмната пещера или Омагьосаната гора. Така тя се превръща в нещо като лабиринт от забавни приключения с интересни герои.

Героите в тази книга също са различни. Тук вълкът е Добър вълк, духът е от буркан и изпълнява едно, а не три желания, Драконка е детска учителка, хлебарките са ‚нищо“, защото вече не ядат хляб (но ти можеш да промениш това). И хубавото е, че всички са добри. Дори и малкото тролче Плашко, което се прави на страшно, но всъщност е много симпатично.

Прочети още: Никола Райков “Голямото приключение на малкото таласъмче“

Нийл Геймън ‘За щастие, млякото‘

mlyakotoПрочетох я за една вечер. Забавни приключения с твърди корици, красиви илюстрации и много шантави герои – добри и лоши. В нея може да срещнеш кого ли не – извънземни (зеленикаво слузести и доста мрачни); пирати; динозаври (преселили се на звездите), вумпири (колкото и да ни се иска да са добри, не са), машината на времето и професор Стег, и още много странни създания като Летящата Топка – Човеконосач, космести твърдохрупанки и тайнствени скъпоценни камъни.

Всичко започва с желанието на един баща да купи най-обикновено мляко за закуска на децата си. По пътя обратно към дома той е отвлечен от извънземни и попада в забавни приключения, които разказва на децата си след като се завръща и им донася едно необикновено мляко. Като доказателство за шантавата си история, разказана в книгата.

Прочети още: Нийл Геймън ‘За щастие, млякото‘

Джани Родари ‘Приказки колкото усмивка‘

prikazki-kato-usmivka-rodariЗабавна книжка, пълна с усмивки. Новото издание на приказки от Джани Родари.

Героите от първата част, озаглавена „Приказките на Лино Пико“, са хора и животни. Във втората част „Приказки на Езопчо“ срещаме само герои животни. Така виждаме по-добре разликата между тях. Те ни разказват за необикновения свят на животните, който ние, хората, не познаваме и дори не подозираме, че съществува.

Най-странни ми бяха приказките „Машина за домашни“ - доста зловеща. И „Дървото Паолино“, в което се разказва за момче с поляна на главата и за смисъла на живота. Забавна и поучителна е приказката за „Дъждовното човече“, което не си върши отговорно работата и предизвиква порои и суши. Изобщо много от приказките имат герои от реалния живот – вечно са недоволни, а нищо не правят. Като мърморещият чичко от „Билет номер 13“ .

Прочети още: Джани Родари ‘Приказки колкото усмивка‘

Вкусна география, издателство Точица

vkusna-geografiaКнигата ти показва как можеш да си напишеш сам учебник по география.

Главният герой е петокласника Марти, който пътува из разни краища на страната, за да запише в тетрадката си интересни факти за България. Тъй като учебникът му по география е написан „на патагонски“, баба му решава, че това е добър начин да опознаеш родината. Очаква ви забавно пътешествие из планините, селищата и по реките на България, в което героите гостуват на приятели и опознават природата, растенията, животните и храните на различните региони. От река Дунав, през нос Шабла до южния край на Черно море и планината Странджа. От София до Кюстендил. Надлъж и нашир.

Прочети още: Вкусна география, издателство Точица

Брайън Селзник ‘Изобретението на Хюго‘

izobretenieto-na-hyugoВ тази книга има много различни истории и много красиви илюстрации като в черно-бял анимационен филм. В нея се разказва за момче, което живее в големия градски часовник на гарата в Париж.

Хюго е малък изобретател, който се опитва да поправи метален робот, наречен в книгата автоматон. Той иска на всяка цена да довърши работата на баща си, който умира при пожар в музея, където е работел. В този пожар автоматонът също пострадва. За да го поправи, му се налага дори да краде части от магазина за детски играчки наблизо. Така се запознава с Жорж Мелиес, Жана и Изабел, Етиен и Рене Табар. Това са другите герои. Като млад Жорж Мелиес е бил известен режисьор и фокусник, но после заради една трагедия се отказва и изгаря филмите си, за да не ги гледа никой повече. Всичко се заплита около бележникa, останал на Хюго от баща му, в който пише как може да сглоби робота сам.

Прочети още: Брайън Селзник ‘Изобретението на Хюго‘

Х. Кр. Андерсен 'Принцесата върху граховото зърно'

andersen prikazkiПоуката от приказката е, че принцесите са винаги леко капризни. Те винаги искат да спят на удобни легла, да ядат вкусна храна и да им оправят дрехите. Дори когато е в беда, принцесата пак иска много.
Чудя се, когато порасне и се омъжи, как ще се справя с мъжа и децата си? Не харесвам капризни принцеси, ако бъдат по-стройни, ще става работата.

Явор 9 г.

 

 

Джон Марсиано 'Деветте живота на Александър Баденфийлд'

devette-zhivota-na-aleksandar-badenfiyldТази книга ми беше много интересна. Пълна е с приключения. Има готини илюстрации. Хареса ми, че е разказана по лесен за четене начин.

Главният герой е лошо, но смело момче на име Александър Баденфийлд. То присвоява деветте живота на своята котка Шаденфрод, за да опита забавни и опасни приключения. Но всяка негова велика идея завършва трагично. Въпреки всичко той не може да победи природата, която е дала на човека само един живот. А митът за деветте живота на котката е може би само измислица след като тя си остава жива, а той - не.

Накрая Александър осъзнава, че животът е само един миг и не трябва да го пропиляваш. Аз бих добавил "като бъдеш само лош". 

Прочети още: Джон Марсиано 'Деветте живота на Александър Баденфийлд'

Луис Сепулведа 'Историята на Микс, Макс и Мекс'

mixmaxmex3В книгата се разказва за момче и коте, които живеят заедно от малки. Както авторът пише:
"Бих могъл да кажа, че Микс е котаракът на Макс, но ще бъде вярно и обратното - че Макс е човекът на Микс."

В тази книга се смях, бях тъжен и изпитах още много емоции. Стана ми най-смешно, когато Микс - котката се качи на едно дърво и не можеше да слезе, а Макс я последва. Стана ми най-тъжно, когато котаракът се блъсна в един кашон и ослепя. Но после си намери приятел. Една мексиканска мишка. Кръсти я Мекс. Те станаха най-добри приятели. А Микс, макар и сляп, виждаше широкия свят през очите на своя верен приятел. Книгата има хубави илюстрации.

Прочети още: Луис Сепулведа 'Историята на Микс, Макс и Мекс'

Х. Кр. Андерсен 'Принцесата върху граховото зърно'

andersenСпоред мен, когато един принц си търси принцеса за съпруга, той трябва да я избира по това какъв е нейният характер. Дали тя е добросърдечна, умна, дали обича своите поданици и се отнася добре към тях. Милосърдечна ли е към бедните и нещастните? Има ли сърце?

Ето тези въпроси би трябвало да вълнуват един истински принц, а не дали жена му е толкова фина и нежна, та да не може да понесе да спи една нощ върху грахово зърно.


Никола 9 г.
 

Йордан Радичков 'Ние, врабчетата'

nie-vrabchetata"Ние, врабчетата" на Йордан Радичков стана една от моите любими книги. Главните герои са врабчета - Чир, Драги ми господине, У Фу, Дебелачко, Джифф, Ю.Тц., Запетайчето, Чику, Пуик, Мититаки, Тананик.

Моят любим герой е Чир. Той е най-малкото врабче и е много забавен. Може да лети назад. Той е много добър и обича да помага на другите. Посъветва рибката да излезе от водата, за да не се удави:)

Драги ми господине е много капризен и обича да командва. Джифф е разказвача на историите. Пиук и Тананик са веселяците, които непрекъснато чуруликат. А Чику е колекционер на ценности: камъни, яйца, перца.

Прочети още: Йордан Радичков 'Ние, врабчетата'

Х. Кр. Андерсен 'Малката кибритопродавачка'

makata-kibritoprodavachkaХанс Кристиян Андерсен е един от любимите ми автори. Всяка негова приказка ме вълнува много. Бях искрено развълнувана от „Малката кибритопродавачка‘‘ и преживяванията й в Коледната нощ. Тя успява да се стопли с няколко кибритени клечки, да си представи най-хубавите неща на този свят: хубава вечеря, красива свещичка, елха с множество играчки и най-вече нейната баба. Момиченцето умира, но дори и в студа, то успява да бъде щастливо.

Петя 9 г.

Visitors 418391