Main menu
  • dete-s-kniga-slider-400.jpg

Малки читатели,
mechki sicilia smИздателство Точица е подготвило за вас поредната си прекрасна книга със заглавие “Чутовното нашествие на мечките в Сицилия“. Автор е Дино Будзати, италиански писател на книги за малки и големи (1906-1972).

Тази е пълна с невероятните приключения на смелите мечки, слезли от планините в Сицилия да търсят изгубения син на своя крал мечокът Леонтий и да намерят храна след суровата зима. В стихове и проза тя разказва за тежките им сражения и славни победи, за чудните изобретения на Медун Франджипане, за хвъркати прасета и други вълшебства, излезли изпод магическата пръчка на Професор Де Амброзис.

„Подробностите страшни от тия схватки диви
за вас сме нарисували със шарени моливи.

Книгата е изпъстрена с прекрасни илюстрации, нарисувани от самия автор докато разказвал на племениците си историите за симпатичните сицилиански мечета. В началото писателят любезно ви представя героите и местата, на които се развива действието. Всяка глава съдържа кратко обобщение на случилото се, оформено в красиви рамки под илюстрациите. С твърди корици, отпечатана на разкошна плътна хартия, книгата наистина заслужава да намери място в домашната ви библиотека.

„Самите ние искаме безкрайно
Да бродим с вас из меките поляни,
каквито няма там, и да играем,
дордето слънцето зад хълма пламне.
Но няма как, зоват ни планините
и пещерите с ледени бърлоги...
Най-светлият ни сън, деца, отлитна.
Не ни помнете с лошо. Сбогом, сбогом!“

Преводът е дело на Нева Мичева, а стиховете в нея са майсторски пресъздадени на български език от Виктор Самуилов, когото навярно познавате като автор и на други детски книги: „Ние, мушмороците“, „Опако дете“, „През 9 локви в 10-та“ и още няколко.

dino buzzatiЗа възрастните почитатели на Дино Будзати ще споделя, че тази книга ме върна към романа му „Татарската пустиня“. С описанието на сицилианските планини и долини, из които бродят малки черни точици, тънки нишки от движещи се човечета, толкова незначителни на фона на необятната природа. С внушителните крепости, гордо отбранявани от войници в стройни редици. И все ти се струва, че всичко е една игра и фигурките лесно могат да бъдат разпилени като пешки върху шахматна дъска.

Такъв е Дино Будзати – обича да си играе с войници. И да разказва за тях истории с красиви илюстрации, нарисувани с молив или с думи.

***

От автора на блога:
Mожеш да потърсиш тази книга в библиотеката, да си я купиш в книжарница или да я поръчаш онлайн.

Visitors 325035