Main menu
  • dete-s-kniga-slider-400.jpg

prikazki-kato-usmivka-rodariЗабавна книжка, пълна с усмивки. Новото издание на приказки от Джани Родари.

Героите от първата част, озаглавена „Приказките на Лино Пико“, са хора и животни. Във втората част „Приказки на Езопчо“ срещаме само герои животни. Така виждаме по-добре разликата между тях. Те ни разказват за необикновения свят на животните, който ние, хората, не познаваме и дори не подозираме, че съществува.

Най-странни ми бяха приказките „Машина за домашни“ - доста зловеща. И „Дървото Паолино“, в което се разказва за момче с поляна на главата и за смисъла на живота. Забавна и поучителна е приказката за „Дъждовното човече“, което не си върши отговорно работата и предизвиква порои и суши. Изобщо много от приказките имат герои от реалния живот – вечно са недоволни, а нищо не правят. Като мърморещият чичко от „Билет номер 13“ .

В „Скулпторът Рикардо“ скулптурите са недоволни от това, че не си довършва произведенията и те са останали без нос или с два пръста. Сигурно така работят хората на изкуството. Създават неща различни от реалните. А може и да нямат талант. Има и още една приказка за тях „Ще стана художник“. И аз бих искал да стана художник, но от нея разбирам за кой ли път, че за това трябва търпение, учене и много постоянство, за да действа вълшебната четка.

Любима приказка ми стана „Говорещата котка“ с красивата илюстрация от корицата, в която тя натрива носа на стопанина си така:

„Аз бих могъл да стана известен котарак, защото умея да говоря и да пиша, а освен това свиря малко на пиано, на четири лапи. Но когато свиря, ти се ядосваш и ме гониш от клавиатурата. Защо? Може би музиката ми не ти харесва? На мен пък не ми харесва твоята, така че сме квит.“

Хареса ми и „Най-кратката приказка“, в която мълчанието е злато. Също и „Предложение за телефонен указател“, която предлага да има спешен номер за услуга приказки по телефона – 000000001. Много е важно приказките да бъдат четени със сладък глас.

Звезда котка“ разказва как котките (а и хората) могат да постигнат всичко като се обединят. Дори да получат котка - звезда на небето.

„Спокойно, Цоцето, Рим не е построен за един ден. Работата трябва да извърви своя път малко по малко.“

Обичам приказки, които завършват с красиво, заключително изречение като:
„И, както винаги, последната дума беше негова.“

Добрин 9г.

***

От автора на блога:
Mожеш да потърсиш тази книга в библиотеката, да си я купиш в книжарница или да я поръчаш онлайн. Забавно е да я прочетеш.

 

Visitors 325036