Main menu
  • moliv-slider.jpg

Ръката на художника
„Петна светлина накацаха като светулки ... четката играеше в ръката... тази ръка знаеше всичко. Тя бе рисувала стотици икони. (Майстора и светлината)

„Но от това ръката на майстор Миле ставаше все по-уверена и дръзка и талпата поемаше цветовете на изживяното, които болезнено се виеха в гърдите му.“ (Майстора и светлината)

„Ножът блесна и китката отскочи. И Миле видя как трите й пръста се свиха в прахта, сякаш стискаха четката.“ (Майстора и светлината)

„Като дете си беше премазал пръста ... , но и четирите пръста бяха достатъчни, за да стиснат молива и с няколко линии да очертаят замислено човешко лице.“ (Свиждане)

Боите на художника
„Миришеше на бои, а боите му миришеха на билка, на стрита върху камък пролетна трева, защото той сам събираше лико, билки, пръст и тор на прилепи и ги размесваше по една рецепта, която не можеше да опише, но която ръцете му знаеха съвсем точно.“ (Майстора и светлината)

Художникът и хората 
„...мислех в края на едно неосъществено посещение при миналото си, че и най-ласкавите отзиви, и най-изстраданото признание не носят оная радост, обикновената, ежедневна радост да обичаш просто и по човешки хората около теб, без която не може да се роди нищо...“ (Свиждане)

Ежедневието на художника
„Моят приятел, скулпторът очевидно е роден в изкуството, макар от пръв поглед човек да остава с убеждението, че е роден в кръчма.“ (Ателие)

„Започна разставянето и местните домакини ни разположиха с художника в съседни пусии. [...] Но той изобщо не държеше пушката си. Беше я захвърлил на една страна и залегнал като за стрелба, стискаше в лява ръка дежурния си свитък от листчета за рисуване, а в дясна – молив.
- А ако мине глиган какво ще направиш?
След много кратко замисляне художникът каза:
- Ще го нарисувам!“ (Опит за убийство)

 

Visitors 325036