Main menu
  • kniga.png

vkusna-geografiaКнигата ти показва как можеш да си напишеш сам учебник по география.

Главният герой е петокласника Марти, който пътува из разни краища на страната, за да запише в тетрадката си интересни факти за България. Тъй като учебникът му по география е написан „на патагонски“, баба му решава, че това е добър начин да опознаеш родината. Очаква ви забавно пътешествие из планините, селищата и по реките на България, в което героите гостуват на приятели и опознават природата, растенията, животните и храните на различните региони. От река Дунав, през нос Шабла до южния край на Черно море и планината Странджа. От София до Кюстендил. Надлъж и нашир.

В книгата са записани дори рецепти на интересни български гозби, с които са ги посрещали домакините. Най-вкусни ми се сториха тези за джиджипапа, мъстакулки, кюстендилски сладкиш с череши, пататник, лютеница, пестил. Накрая има цял рецептурник на екзотични български ястия.

Забавно е да разбереш как можеш да си направиш зъби от лук или рошав венец или че водният бивол не е едро рогато животно, а малко птиче. Харесаха ми странните морски истории на моряка, у когото героите гостуваха.

Като любител на рисуването, най-интересни ми бяха илюстрациите и някои забавни факти за художници:

„Баба ни заведе в галерия ‘Владимир Димитров-Майстора‘. Когато бил малък, Майсторът работел като писар в кюстендилския съд. В свободното си време рисувал по всички листчета, които намирал там! Аз като рисувам така в работата на татко, само ми се карат, а на него му събрали пари да го пратят да учи в Художествената академия. Най-известните картини на Майстора са портрети на хора от тукашните села – най-често жени, но има и деца. Зад главата обикновено се виждат много плодове. Плодовете и лицето са в едни и същи цветове, понякога доста особени, но изглеждат красиво.“

Tова е една различна книга, подходяща за любознателни деца, на които не им се четат скучните учебници в училище, за любители на пътешествия или за госпожици, които обичат да помагат в кухнята.

Добрин 9г.

***

От автора на блога:
Mожеш да потърсиш тази книга в библиотеката, да си я купиш в книжарница или да я поръчаш онлайн. Забавно е да я прочетеш.

 

Visitors 418395