Main menu
  • kniga.png

otklonenie hrmКнига със седем издания, набързо изчерпани. Излязла от печат след създаването на филм по нея. Толкова далечна за нашето безпаметно съвремие с онова абсурдно време, и толкоз близка, лична заради любовта. Защото все пак любовта е вечна, а комунизмът ще си иде. Книга за поколенията с отложена младост. И за всички с чувствителни възприятия за красивото.

Изненадващо за далечната 1967г., в която излиза, в нея няма пропаганда, само насмешка, отрезвяване, снизходителна иронична усмивка и любов. Контраст на две миражни състояния, който ражда безнадеждност. Непреходността й се крие в колизията между реалност и мираж, идеология и свръхсетивност, прозаичност и лиричност, минало и бъдеще, в които животът ни се самоубива. И до днес.

Времето е нашият безмилостен съдник, пътят – средство за бягство, очите на любовта – най-вярното огледало. В него се взираме и търсим спасение, защото там е скрит истинският ни образ, дързък, обичан, някак съвършен. Мечтаем си да го наденем връз уморените тела, за да изхвърлим всички маски и скептично-иронични изражения, да спрем часовниците, да прекършим крехките невидими вериги, теглещи с оловна сила. Да се спасим от себе си.

Tя, любовта, не се изпива в десет дни. Не се забравя, не се повтаря, тя е хармония от минало и бъдеще, синхрон от крачки в една посока, прераждане чрез другия и в другия, възраждане на твоя и на неговия свят в нов свят за двама. Звънливо смееща се в младостта и мълчалива в зрелостта. Тогаз смехът се крие в мълчанието. Притихнал, укротен и помъдрял. И все красив.

Любовта е отклонение от пътя, безвремие, предчувствие. Ти знаеш, че я има, трябва ти търпение да не я пропуснеш и сетива да я усетиш пълно. Смелост – да я превъзмогнеш, да я оставиш горда, щом е нужно. Тя, любовта е птица – сама идва, и сама отлита.

Филмът:
Не съм си представяла друга Неда освен Невена Коканова. В Боян пък виждах свой си мъжки образ. Но за пореден път си казвам: най-напред чети, пък после – гледай. Да преживееш първо огъня на словото. И сетне да прибавяш от жаравата му, ако филмът не гори.

А словото на Блага ранява и лекува благо.


Издателство Хермес, 2015

Книгата в Goodreads

 

Visitors 424695