Main menu
  • kniga.png

6-razhodki-ekoИнтересни интерпретации за почитатели на литературата и особено за изучаващи литературна теория и история, които излизат през 1994, доста преди ‘Изповедите на младия романист’ (2011). 

Шест приятни семиотични разходки в художествената литература, които навлизат, бродят и преминават през художествената гора като за пореден път акцентират върху значимата роля на читателя в разказа и процеса на разказването. Защото според Еко “всеки текст е една мързелива машина, която иска от читателя да свърши работата й“. В нея читателят сам избира пътеката, по която да мине, добре утъпкана или трудно обозрима, поканен от авторовата стратегия и според способностите си за интерпретация

Още за срещите между автор - модел и читател – модел, в които принципът на доверие е основополагащ. И много семиотични анализи на самия Еко върху художествени произведения от европейската литература на 19 и 20 век, сред които “Силви“ на Жерар дьо Нервал, “Годениците“ на Мандзони, многоавторовата “Червена шапчица“, "Тримата мускетари“ на Дюма и още много на Флобер, Рабле, Пруст, Джойс, Кафка. 

След тези приятни разходки можем да потвърдим, че художествената литература има една и съща функция с играта: тренира уменията на възрастните да структурират своя опит и да търсят историята - своята лична и тази на вселената, за да открият формула, с която да придадат значение на съществуването си. Но затова е нужно да са развили умението от детството си да играят.

И ако "Силви" на Нервал особено ви заинтригува, може да го четете тук в оригинал на френски. 


Издателство Сиела, 2014

Превод: Ангел Игов

 

Visitors 424690