Main menu
  • kniga.png

ne-beshe-tuk-i-si-otide-tomov-iztok-zapadПрепоръча ми я консултант в една от любимите ми книжарници. Няколко пъти я поглеждах и подминавах, все я отлагах заради други книги. Накрая мама ми я подари за Коледа.

Съветвам ви да не подминавате тази книга. Особено ако обичате разкази. В нея може да намерите всичко необходимо за хубавия разказ. Тя е многоцветна палитра от герои и сюжети, пренесени от живота, от непринудеността на ежедневието до дълбочината на човешките отношения. Толкова разнообразна, позитивна, обичаща човека заради всичките му недостатъци и съвършенства, сила и слабости. Като добавим към това умението на разказвача, насладата, която носи красотата и завършеността на фразата, няма как да откажеш четенето.

С тези разкази имаш усещането, че изживяваш живота в разбъркана последователност, ту си дете, ту родител, любовник, съпруг, учител, мутра или голобрад младеж. Разбъркваш и теглиш.

Има го детството с незабравимите си спомени, свързани с илюзии, аромати и цветове. Уханието на детството не се забравя. (Бадири) Благодарен си, ако детството на твоето дете си има свое ухание. Връзката дете - родител е естествена, пълноценна заради щастието да се разпознаеш в малчугана до теб, да поговориш с него като с възрастен, да побелееш за минути заради грешките на младостта и да се бориш за него с цената на всичко. (Така си беше, Годината на орангутана)

Любовта. Не можеш да я пропуснеш. Тя е най-резониращата струна на живота, реална или витруална, споделена или стаена, измислена или пропиляна, тя определя цветовете в палитрата. Любовта в „Перуански джаз” е наситено преливане на виртуалност в реалност между два социални профила, завършила с емоционалния пик на физическото й изконсумиране от двама самотници. Новата любов на съвремието.

Усещането за любовта е различно не само във времето, а и с възрастта. В младостта тя е с мириса на атеве, с вкуса на пътешествия, стотици фотоси на градове, хотели, морета и залези, които са просто блед фон на най-прекрасната жена. А тя, любимата, е мила и забавна, информира се, чете и спортува, говори открито за секс и го прави. Любовта е крещяща, контрастна в черно-бяло.

Тази любов в старостта си е помъдряла, спокойно съзерцаваща. Като скулптура - гледана от разстояние е впечатляваща, отблизо – омагьосваща. И с милионите нюанси на сивото, носещи мекота, дълбочина и постоянство. (Залез).

Друг път любовта е плахо свита, затрупана дълбоко с катове досада, хронични упреци и раздразнение. Не можеш да я разпознаеш. Това е светът на любовта по неволя, в който времето се отмерва с нуждата да уязвяваш и от победите над другия на малки сладки глътки. (Камъче в обувката)

Самоиронията на зрелостта е забавна и лека в Априлци – чувството за хумор носи такова настроение, че е лесно да влезеш в образ. Искрено съм се смяла на житейските и сексуални преживелици на Каръка. Духовитостта и лекотата на стила в тези разкази те кара да забравиш вечните теми и да се радваш на живота като дете.

Трябва да признаем майсторското аранжиране на разказите - читателят има нужда от тези глътки смях, за да си почине за кратко. При разказите не бива да се бърза. Нужно е да отдадем заслуженото време на разказвача и неговата история.

В тези има и извечно, и преходно. Съвремието е белязано от неизбежния сблъсък между мутрозаконието и желанието за оцеляване на хората от другия вид, който често завършва с тъжните очи на интелигентно момиче или смъртта на балък, освен когато господ, господ те обича, обича. В тях има мръсни поръчки, игри на бридж, покер турнири и хазарт.

Но има и много изкуство, музика, цветове и нюанси.

Животът е блян в „Не беше тук и си отиде” – неуловим, непостижим, нематериален. Уж спи до теб, а можеш истински да го усетиш само в специални състояния на духа. За кратко. Защото докато е бил тук, вече си е отишъл.


Издателство Изток-запад, 2013

Книгата в Googreads
В други блогове: Книголандия

 

Visitors 424692