Main menu
  • kniga.png

lyatna-detektivska-istoriya-s-taralezhИсторията определено си е лятна и детективска. Силвио Чичин – модерният български детектив, оригинална комбинация между Филип Марлоу и Емил Боев. Допадна ми самоиронията, духовитостта и премерената небрежност на героя, които в съчетание с овладяната циничност създават един колоритен развлекателен персонаж. Симпатичен е увлекателният и изчистен стил на автора. Убедена съм, че на тая история няма да й се размине читателският интерес. Пък била и с таралеж. Всъщност таралежът е онази декоративна джуфка (лого, запазена марка, рекламно лице), която придава завършеност на историята. Нещото, което ще предизвика положителен отклик у по-сантименталните читатели, дето не може лесно да вдъхновиш с детективски истории. 

Приятно, забавно и порядъчно оригинално четиво за летните месеци въпреки често изливащия се дъжд по страниците му, особено в останалите разкази. Но тъй като страшно обичам дъжда, това си беше допълнителен бонус за мен.

Сега няколко думи и за другите разкази. От „Грозен” (любимият ми) през „Жан”, „Възпитание” чрез „Чорапогащник” до „Лора” и „Гларусите летят напред” към един "Последен ден" и „Анушка и Коста в ‘Годишнина'", разказите са „Свидетел” на неочаквани до неразумно цинични истории с или без писател.

Голяма част от тях бяха прекалено up-to-date за моя вкус, но младите хора на по двайсет и отгоре навярно ще ги определят като яки разкази с неочакван край и забавен цинизъм. В този ред на мисли, горещата плажна история им е в кърпа вързана. Купувайте, разменяйте, четете. Книгата е с приятен дизайн, подходящи илюстрации, удобна за разнасяне, разгръщане и пипане. Не се амортизира лесно. Изобщо идеалната мълчалива компания за страстните часове на слънцеизлагане на брега на морето или върху шезлонг край басейна. Все пак дръпнете си чадър по някое време, бих посъветвала аз. И не прекалявайте с излагането на слънце, биха предупредили дерматолозите.

Ако не сте любители на това, с нея може да направите забавен някой скучен летен дъжд. Или пък да я превърнете в прелюдия към есенно-зимните изненади на Deja Book. До четене!


Издателство Deja Book. 2014

Книгата в Goodreads
В други блогове: КниголандияЛитературата днесКнижен Петър, Изумен

Visitors 424676