Main menu
  • kniga.png

cyundel-si-otiva2Не ми се пише за тази книга. Има такива, които предпочиташ да приютиш само в мислите си, да ги оставиш да те потоплят, да кажат 'шшшт' на мърморкото в теб, да възцарят тишината, за която копнееш, за да помълчиш със себе си.
И да поемеш на път...

"Няма да одобрявам. Няма да заклеймявам. Иска ми се да си седя на някоя пейка в парка и да си казвам: За всичко тук не мисля вече нищо."

***

Така нареченият "Аз" също е само наивна езикова фикция, фикция обаче, която все по-невъмутимо се издига в повеля. Лудниците са ни нужни само затуй, защото не всеки се поддава на тази мания за идентичност, защото за откачен се смята онзи, който не се полъгва по всемирното главозамайване на Аз-а. Аз пък ще ида да полегна."

***

"Безкрайно, безсрамно, безмилостно се съвкупляват изречения и съдържания, а продуктът от този разврат се казва вестник".

***

"Стоварващите се едно върху друго тела си остават чужди тела, може би точно затова така нареченият полов акт изглежда толкова абсурден и настойчив, и може би това е причината всеки разумен човек да се почувства поизмамен дори след уж най-сполучливото съвкупление."

***

"Май ще излезе, че всички проблеми са само кожни проблеми. Човешкото щастие - дерматологичен случай?"

***

"Как ли ще изглежда биографията на един съвременен човек? Противно. Противно и триактно. Триактно като комедия. Първи акт: Бунт срещу съществуващото, тоест злото. Втори акт: Адаптация към съществуващото, тоест злото. Трети акт: Възхвала на съществуващото, тоест злото."

***

"Какво смяташ да правиш, Конрад?
Пустиня или джунгла, или море, или небе, отговори той.

Това бяха последните думи, които чух от него."

 

Visitors 418378