Main menu
  • kniga.png

„Книгите са начин да кажем нещо на онези, с които сме неспособни да говорим.”

***

"Оттогава постоянно използвам четенето като средство за премахване на времето, а писането - като средство за задържането му.”

***

"До този момент не съм чул по-добро определение за това, което ни дава литературата: възможността да чуем човешки глас."

***

„Можем да забравим миналото си, но това не означава, че ще се отървем от него”.

***

"Автобиографът е нещо средно между Зигмунд Фройд и Мадам Солей".

"Родителите ми бяха претоварени, твърде млади, твърде заери да се обичат, да се разлюбват, да успяват или да се провалят в живота. Единствено бабите и дядовците могат да си позволят лукса да се занимават с други, освен със себе си."

***

„През 1972 година поколенията спряха да се бунтуват – всички щяхме да живеем като инфантилни индивиди, като приятели без възраст. Родителите щяха да са вечни деца. Децата щяха да са възрастни на 8 години.”

***

"Детството ми свърши онази сутрин. Бях дете в детско тяло, после в един хубав ден станах дете в тяло на възрастен. Единствената разлика: като дете често виждах залеза; като възрастен често виждам изгрева.”

***

„Накъсаният смях (на дъщеря му) е като лек за мен, би трябвало да го запиша и да си го пускам постоянно през вечерите, когато съм в депресия. Ако трябва да се определи радостта от живота, щастието от съществуването, то ще е именно този изблик на смях, този апотеоз, моята благословена награда, спуснат от небето балсам.”

Visitors 418387